pátek 15. listopadu 2013

Podzimní vaření

Víte, co mám ráda na podzimu? Ty barvy, kterých je spoustu všude kolem. A stejně tak se snažím ukuchtit si něco barevného ;) Stále je ještě velký výběr sezónní zeleniny a díky tomu je spoustu možností.

Úplně nejjednodušší, ale přesto výborné, je pečená zelenina. Stačí si do vymazaného pekáčku nakrájet všelijakou zeleninu (řepu, dýni, rajčata, papriku,…), posypat bylinkami, přidat dva stroužky česneku na provonění, osolit, zakápnout olejem a péct, než nebude všechno měkké. Pokud to budete mít jako hlavní jídlo, stačí do pekáče přidat brambory či k zelenině udělat maso =)

Dalším oblíbeným obědem je pro mě kuskus. O tom vám jistě nemusím vyprávět ;) zkusila jsem už hodně receptů a mezi favority patří tento: Kuskus zaleju vývarem, a jakmile se voda vstřebá, pokrájím olivy a sušená rajčata (dají se dát i čerstvá). Ještě trošku okořením a podávám se zakysanou smetanou. Je to lehké, dobré a zasytí to.

Pokud máte zahradu nebo babičku, která má zahradu ;), tak jste jistě zásobeni jablíčkama. Jestli už vás omrzelo je jíst jen tak, zkuste si udělat jablka v těstíčku. Jablka umyjete, oloupete, vykrojíte jadřinec a nakrájíte na kolečka (pokud nemáte vykrajovátko na jadřinec, tak jablko rozčtvrťte, jadřinec vyřízněte a nakrájejte plátky). Potom od oka nasypte do misky trošku mouky (2 lžičky), přidejte kapku mléka, vejce, špetku cukru (půl lžičky) a špetku soli a mělo by vám vzniknout těstíčko (konzistencí podobné palačinkovému). Jablka v něm namáčejte a smažte na rozpálené pánvičce. Před podáváním jablíčka posypte moučkovým cukrem =)

Když přijdu domů zmrzlá z venku, není nic lepšího, než si dát teplou polévku (kromě horké vany ;). Rychlá a chuťově moc dobrá je dýňová polévka. Dýni si nakrájím na kostičky. V hrnci nechám na másle zesklovatět cibulku a přisypu dýni. Chvíli ji opékám a pak přiliji vývar. Osolím, opepřím a nechám vařit, dokud dýně nezměkne (kolem půl hodiny). Potom vezmu tyčový mixér a dýni v polévce rozmixuji. Nakonec si na pánvičce osmažím na kostičky nakrájený chleba, který do polévky přisypu.

No a nakonec vám ještě napíšu, jak si udělat pečený čaj. Může se vám hodit jak do podzimních chladných večerů, tak i jako dárek na Vánoce =). Opět na pekáč nakrájíme všemožné ovoce (jablka, hrušky, švestky, hrozny, můžeme použít i mražené ovoce). Na 2 kg ovoce nasypeme 0,80 gramů cukru (pokud vybíráme ovoce méně sladké, můžeme dát i kilo cukru). Přidáme na plátky nakrájený citrón, posypeme mletou skořicí a přidáme pár kousků hřebíčku. Pečeme cca na 180 stupňů 40 minut v troubě (mezi tím to párkrát promícháme). Vyndáme plech z trouby a můžeme to zalít cca skleničkou alkoholu (rum, slivovice,…). Ještě horké plníme do sklenic. No a pak, až si sklenici otevřeme, stačí dát do hrníčku tak 3 lžičky a zalít horkou vodou.

Tak to je pro dnešek všechno. Snad vás to inspirovalo ;) Budu ráda, když dáte vědět, jaký je třeba váš oblíbený podzimní recept!

Žádné komentáře:

Okomentovat